Guide för marknadsföring för hantverkare och andra småföretag 2025

Karl Hagner

11 april 2025

Innehåll

Den korta guiden

En framgångsrik strategi för marknadsföring för hantverkare år 2025 behöver inte kosta hutlösa summor eller ta mycket tid i anspråk. För de allra flesta hade det här varit en utmärkt strategi:

  • Få in omdömen på Google (och Reco): se till att alla nöjda kunder får frågan om de kan tänka sig att ge er ett omdöme. Automatisera för 5 000 kr så tar det knappt någon tid alls—eller gratis om ni får bra rutin på att göra det själva.
  • Sociala medier: lägg upp ett inlägg i veckan (Instagram och/eller Facebook). Ingen kostnad men tar lite tid varje vecka, kanske en timme. Framför allt krävs det rutin och kreativitet. 
  • Hemsida: skaffa en väldigt enkel hemsida som berättar vad ni säljer och var, och hur man får kontakt med er. Om du redan har en, låt den vara eller gör små uppdateringar, cirka 0 kr – 15 000 kr.

Med en budget på bara 5 000 kr kan du alltså komma riktigt långt, bara du använder dig av rätt verktyg. Om du följer dessa råd kommer du att slå nästan alla dina konkurrenter online, förutom de som alltid kan betala för bästa placering.

Varför funkar det? Ett gott betyg och många recensioner gör att du klättrar i sökträffarna på Google. Då behöver ingen överdrivet dyr och "SEO"-optimerad hemsida. Sociala medier och ett gott betyg bygger ditt varumärke långsiktigt.

Om du har en större budget / vill växa ännu snabbare, kan du lägga till:

  • Reklam på sociala medier: annonsera på Facebook/Instagram om du behöver extra skjuts i försäljningen under en viss period, eller om du gör en satsning på en ny produkt/marknad eller liknande. Summan bestämmer du själv men räkna mellan 10 000 kr – 100 000 kr.
  • Annat: det finns oändliga möjligheter om du har en större budget. Google AdWords, Hitta.se för att nämna ett par alternativ.

Fallgropar

Många betalar för mycket för digitala saker de inte riktigt behöver (ännu). Här är några vi ofta stöter på:

  • Överinvestera i en “snygg” hemsida. Lägg inte 30,000kr eller mer på din hemsida för att den ska vara snygg. Det kostar mycket mer än det smakar.
  • Betala 50 000 kr om året (4 000 kr i månaden) för en dyr “landningssida”.
  • Betala dyra tusenlappar per kundförfrågan genom jämförelsesajter
  • Ha stående Google Adwords på sökningar du ändå syns i.
  • Dyra annonser utan klart syfte i sociala medier, vilket kan leda till mycket snack med fel kunder.

Var sak har sin plats, och ingen av dessa saker är i grunden “dåliga” idéer. Det är bara det att många hoppar över grunden — bra och många omdömen + enkel hemsida + lite inlägg på sociala medier — som ger mycket större effekt per investerad krona, än dessa “avancerade” strategier.

Den långa guiden

Att få in nya kunder som hantverkare kan delas in i tre sätt att få in nya affärer på. 

Passivt / inkommande

  1. Referenser. “Mun-till-mun” eller “word of mouth”. De bästa! Nöjda kunder som rekommenderar er om de får en fråga om de känner någon bra hantverkare. Förhoppningsvis har du en drös med dessa.
  2. Digital:
    1. Hemsidor och landningssidor. Sökordsoptimering “SEO” för att ranka högt.
    2. Betala för att ranka högt på Google / Hitta.se och så vidare
    3. Bra betyg och många recensioner från nöjda kunder på Google / reco etc
    4. Annonser i sociala medier
    5. Eget content sociala medier
Typ av digital synlighet Typ Tidsåtgång Kostnad Tidshorisont Påverkan synlighet
Hemsidor och landningssidor Sökord Medel Medel Lång Medel
Betala för sökord Sökord Liten Medel Medel Stor
Annonser i sociala medier Reklam Liten Hög Kort Stor
Bra betyg och många recensioner Sökord Medel Låg Lång Stor
Eget content sociala medier Varumärke Stor Låg Lång Medel
Referenser (“mun till mun”)

Hemsidor och landningssidor

De få företag som inte behöver en hemsida är de som har några få återkommande beställare, och affärer sker genom kända, lokala affärsnätverk. För de flesta andra blir det ofta relevant med en hemsida. Speciellt viktigt om man har en väsentlig andel privatpersoner som kunder. Det gör det möjligt att beskriva tydligt vilka tjänster ni erbjuder och var, vilket gör det lättare att hitta och välja er.

Nackdelen med hemsidor är att de blir daterade rätt snabbt. På bara ett par år kan mycket ha skett i bolaget, allt från nya tjänster som säljs till nya medarbetare. Många små företag “känner någon” som kan hjälpa till med en hemsida, ofta med sidoeffekten att den sedan aldrig uppdateras. Den andra sidan av det här myntet är att anlita en webbyrå. De kan sin grej men istället börjar det kosta rätt mycket, oftast tiotusentals kronor.

För att få upp en hemsida för första gången krävs ett litet arbete. Vad för tjänster som ska säljas, hur de ska presenteras, vilka bilder som ska synas, vad för text som ska användas. Det tar sin tid. Sedan ska det som sagt uppdateras och optimeras för att ge någon värdefull effekt för att få in nya kunder.

Om man gör ett gediget och kontinuerligt jobb med sin hemsida kan det ge bra resultat på nya kunder, genom att man hamnar högt i sökresultaten på Google och liknande tjänster.

När man pratar om att “optimera” eller “SEO” i detta sammanhang kan man i korthet säga att det handlar om två saker. Kunder som söker efter Tjänst/produkt + Ort ska hitta er. Till exempel VVS Sundsvall. Därför är det vanligt att du ser sajter med exakt denna utformning, till exempel “rörmokaresundsvall.se, och kallas “landningssidor”. De kan vara separata från din vanliga hemsida och vara en indragare för en specifik tjänst på en specifik ort. Kostar det så smakar det: de kan vara dyra beroende på bransch och konkurrens. 

Betala för sökord

Handlar förstås om att få in kunder som söker på Google till er hemsida.

Som komplement till, eller istället för att, sökordsoptimera sin hemsida, kan man istället betala för att synas. Det kan vara lite snårigt att hantera så det är oftast bäst att anlita en webbyrå som kan hjälpa till. Att betala för AdWords som hantverkare är lite av en quick fix om man inte har en byrå som kan hjälpa en med sin egna hemsida tillräckligt bra. Dessutom behöver man konkurrera med storbolag och jämförelsetjänster som gärna lägger mycket pengar på dina sökord.

För dig som hantverkare krävs rätt lite tid för att få igång det, vilket är den stora fördelen. Berätta för din byrå vad du vill sälja och var, samt hur mycket pengar du vill lägga, så hjälper de med resten. 

Till skillnad från att betala för annonsering så är denna typ av marknadsföring ingenting som väcker intresse—kunden söker ju redan efter din tjänst. Du ser helt enkelt till att finnas där för de som söker.

Annonsering i sociala medier

Dyrt men väldigt effektivt, om du får ut rätt budskap till rätt kunder, i rätt tid.

Om du vill ha fler affärer snabbt är annonsering i sociala medier oftast ett effektivt men dyrt verktyg. Det är enkelt att komma igång med en bra webb eller mediabyrå, och kräver oftast väldigt lite av dig och kan vara uppe och ute i flöden på ett par dagar. Du kan välja vilka du ska synas för (kundsegment på plats, intressen, ålder, allt möjligt) och hur mycket du vill lägga per dag, vecka, månad. Om du vill synas för tiotusentals kunder inom en vecka är det här alternativet för dig. 

Beroende på konkurrens på det du annonserar får du varierande exponering för de kronor du lägger in. Eftersom konkurrensen på de flesta produkter och tjänster som säljs som hantverkare kan man säga att i snitt är kostnaden för en annons ganska nära förtjänsten på försäljningen efter att alla andra kostnader dragits av. Ibland mer, ibland mindre, och mycket hänger på hur duktig man är på att håva in de intresserade kunder som ni kommer i kontakt med. 

Det är alltså rätt mycket “sälj” kvar för de leads som kommer in genom sociala medier, om man jämför med de som kommer in genom att söka aktivt efter den tjänst ni erbjuder på Google. Förvänta dig en del “däcksparkare”. Samtidigt kan din byrå ha bra tips och ibland tjänster för att reducera dessa typer av potentiella kunder. 

Av alla alternativ vi diskuterar här ger denna onekligen snabbast resultat. Det är i stort sett bara att “vrida på kranen”. Men förvänta dig inte enorma vinster på de affärer du får in härifrån. Om du gör ett bra jobb, och ser till att få in nöjda kunder, kan dessa stötinsatser ge ringar på vattnet i form av kundgrupper du tidigare inte nått ut till, som börjar ge referenser till varandra—och recensioner.

Bra betyg och många recensioner

Ett gott betyg och många recensioner online på Google och/eller Reco ger en definitiv fördel för dig som företagare. Det finns i huvudsak två anledningar varför:

  1. Du syns mer och får högre trovärdighet, vilket ger fler kunder och dessutom med bra marginaler. 
  2. Du höjer värdet på ditt bolag. Inte bara genom högre intäkter och marginaler, utan också genom den trovärdighet och långsiktighet som ett gott renommé utgör.

Här följer en kortare överblick för att kunna jämföra andra alternativ i din digitala marknadsföring.

Gott betyg och många recensioner → Högre trovärdighet → Bättre synlighet → Fler kunder → Bättre marginaler → Bättre resultat på sista raden

Bättre synlighet

Gott betyg och många recensioner påverkar i stor utsträckning hur högt du rankar på Google. Om du har flest stjärnor och betyg på en marknad kommer du att synas oavsett om du ens har en hemsida eller inte.

Högre trovärdighet

Du kan skriva hur mycket fina ord som helst på din hemsida om hur duktiga ni är, men i slutet av dagen kommer potentiella kunder som inte känner dig eller får in dig på referens, att jämföra dig med dina branschkollegor (eller konkurrenter, om man så vill). 

En kund orkar sällan kolla med alla bolag på hela marknaden för att köpa en tjänst eller produkt. Finns det tio företag att välja på, är det sannolikt att kunden väljer att kolla extra på eller höra av sig till 2-3 av dem. Ibland går de bara på vad som upplevs som det “bästa” alternativet. Så vad går de på för att välja vilka att höra av sig till? Även om en snygg hemsida, kanske lite inlägg på sociala medier kan spela roll, väger recensioner tyngst. 

Recensioner på Google och Reco och andra liknande tjänster är så de flesta är vana att jämföra företag online idag. Det är speciellt sant vad gäller de födda på 80-talet eller senare, kundgrupper som utgör en redan stor och växande andel av alla inköp av tjänster och produkter av hantverkare. Dessa kundgrupper har vuxit upp i ett digitalt samhälle. År 2015 var de en till stor del begynnande kundgrupp för hantverkare, när någon född 1980 var 35 år började stadga sig med villa, nybyggen och stugdrömmar. Dessa är nu 45 och fortsatt en stark kundgrupp, och de födda på 90-talet har nu bra jobb, familjer och framförallt viktigt för hantverkare: fastigheter att ta hand om. 

Hur får jag in (fler) recensioner?

Att få ett gott betyg är lättare sagt än gjort som hantverkare. Allt börjar förstås med en sak: gör ett bra jobb. Här finns inga genvägar. Även om man gör det finns ingen garanti att man ska få ett bra betyg online.

Det är få kunder som är benägna att gå in på Google eller Reco och självmant fylla i en recension. Det finns tre kundtyper som lägger in recensioner utan att du ber dem. Den första är de som ofta lägger in recensioner hos olika företag de har haft att göra med. Det är ett intresse för dem att lägga upp rättvisa recensioner så andra vet vad de får. Den andra kundtypen är så pass nöjd att hen känner en stark vilja att andra ska få veta hur grymma ni är. Den sista är dess motsats, förbannad och missnöjd, och vill att andra ska undvika er så att de får slippa att  uppleva vad de kände.

Sen finns det en fjärde kategori vilket utgör de allra flesta kunderna. Nöjda kunder som aldrig kommer på tanken att lägga in en recension. De betalar sin faktura och är nöjda, går vidare med sin vardag. Kanske rekommenderar de dig till familj och vänner på förfrågan. Det ligger inte i deras natur att gå in och recensera er, men om man frågar dem vänligt kan de ofta tänka sig att lägga in ett gott ord för er online!

Som hantverkare har man lite tid för all admin. Följa upp nya kunder, planera in besök, räkna på jobb, skicka fakturor, hantera leverantörer, fundera på strategi, hantera anställda, sociala medier. Listan kan göras lång. Därför är det inte så konstigt att det inte är högsta prio och glöms bort att fråga om en recension när en kund betalat en faktura. Dessutom—hur vet man om de var nöjda om man skickar ut en länk till att recensera ert jobb? Det finns många hinder och därför blir det sällan gjort.

Det finns två sätt att komma igång med att fråga efter recensioner. Det första är att bara börja göra det. För varje (nöjd) kund, skickar du ett SMS från din telefon och frågar om de kan tänka sig att lägga in en recension online. Här är det stor risk att falla in i gamla mönster: man kommer ihåg första veckan eller två, sen glöms det bort. Vissa är duktiga och har detta som en del av sitt arbetssätt, och det är riktigt bra för det gynnar dessa bolag väldigt mycket. Det är “gratis”, men kräver en tid, rutin och eftertanke. 

Om man vill luta sig tillbaka och se recensionerna rulla in ändå har vi utvecklat Relco Feedback. Du kan läsa mer här. Ett automatiskt och billigt sätt att få in feedback.

Google eller Reco?

Ni kan välja att skicka ut recensionsförfrågningar till antingen Google eller Reco. Båda är bra, och över tid är det en bra idé att få in recensioner på båda. Det ger hög trovärdighet och framförallt är det viktigt eftersom vissa kunder använder sig av Google och andra hitta.se (som använder sig av Reco) för att jämföra företag och tjänster. 

Vi rekommenderar att börja med Google, eftersom det påverkar sökresultaten (SEO) mest. Reco syns faktiskt genom Google med, men behöver inte samma påverkan på SEO, och dessutom används inte betygen för att visa ditt snitt. Du kan alltså i ett fiktivt exempel ha 4,9 i betyg på Reco, men ändå bara ha 2,4 på Google.

Reco har dock blivit alltmer viktigt i och med AI. Det är inte alltid AI-tjänster (som ChatGPT/OpenAI) tillåts läsa in betyg från Google, vilket dock inte är fallet med Reco. Det betyder att de som använder sig av AI för att förstå marknaden, vilket är fler och fler, har större sannolikhet att hitta er om ni får in fler recensioner på Reco.